Linux – operativsystemet som spelplattform

Linux är ju ett lite smalare och betydligt mera ovanligt operativsystem än Windows och gjort som ett slags självständigt och fristående alternativ till Windows av en finsk ensam programmerare från början. Linux blev snabbt en favorit för de mer initierade datoranvändarna kanske delvis på grund av en vilja att trotsa självaste Microsoft lite grann också. Linux kunde användas till en hel del i början, men inte allt och en av de sakerna som fick stå tillbaka ganska mycket till en början var spelen. Att göra spel till Linux var ganska komplicerat och de som använde Linux var inte så många så de flesta utvecklare valde Windows som plattform för sina datorspel och det föll sig som ett naturligt val. Men med tiden så har Linux blivit allt vanligare och byggts på gradvis, och numera är processen att göra ett spel även till Linux utöver pc inte alls lika mödosam. Linux och Windows har fortfarande skillnader men att göra ett spel till pc och Windows och sedan släppa det även till Linux är inte riktigt lika svårt.

Det har dykt upp fler och fler verktyg för utveckling av spel som gör det möjligt att utveckla och släppa spel till mer än just Windows. Likheterna gör att man kan släppa samma spel till Windows så väl som till Linux men även Android och Macintosh-datorernas olika operativsystem. Därför har Linux gradvis och undan för undan kunnat växa även som spelplattform. Men trots detta så gör många fortfarande främst sina spel till Windows och Linux har en del svagheter när det gäller de stora och mest påkostade spelen som drar mest i form av prestanda och processorkraft.

Därför har det blivit så att det kanske främst är de lite mindre spelen från fristående utvecklare och spel med enklare grafik och lägre prestanda som behövs för att köra spelen som letar sig till linux som spelplattform och operativsystem utöver att de också släpps till Windows.

Ett spel som redan tidigt fanns till Linux var spelet free civ som var en gratis version och rätt fräck och oförskämd kopia på spelet civilization som endast gick att spela till vanliga pc-datorer med Windows. Men å andra sidan så brukar det ju sägas att datorspelet civilization var en kopia det också, av brädspelet advanced civilizations, dock med en del nyheter och idéer som endast kunde göras med och på en dator. Free civ var i alla fall ett spel som hade väldigt enkel grafik trots att det släpptes betydligt senare än de första civilizationspelen. Free civ släpptes efter att Linux slog igenom runt skarven mellan de två olika årtusenden men såg ut som ett enkelt strategispel från tidigt 90-tal eller till och med 80-tal. Detta var en kompromiss och en eftergift som man fick göra eftersom Linux på den tiden inte kunde hantera avancerad grafik särskilt väl, särskilt inte jämfört med Microsofts Windows XP eller Windows Vista och deras mer avancerade drivrutiner för grafik som de brukar kallas för Direct X i olika versioner. Trots det var Free civ ett spel som innehållsmässigt stod för samma saker som vanliga civilization, men gratis och till Linux.