Olika datorspel

Just ämnet datorspel har vuxit enormt i popularitet under de senaste åren och det kommer bara fler och fler spel inom flera olika kategorier. Som spelare kan man garanterat finna något som passar oavsett vilka intressen man har, hur gammal man är eller hur stor plånboken är. Ofta finns också ett och samma datorspel i flera olika svårighetsgrader vilket gör det mycket enkelt att anpassa spelet så att det kan passa för många spelare.

En typ av spel som blivit mycket populära är olika muliplayerspel. I dessa spel kan man spela tillsammans med andra över nätet, eller i samma rum. Detta sätt att spela inbjuder till att skapa nya kontakter samtidigt som spelarna ofta kan hjälpa varandra med olika saker. I dessa spel förekommer det ofta att man ska ge sin karaktär en högre nivå och detta sker ofta genom slutförande av olika uppdrag. Det är bland annat dessa uppdrag som spelare kan hjälpas åt med. Ofta är det betydligt enklare att kunna lösa olika pussel med mera om man är flera som löser dem och då kan man också minska ner tiden det tar att öka i nivå. Dessutom är det ofta mycket mer lockande för en nybörjare att kunna spela tillsammans med sina mer erfarna kompisar och lära sig spelet på den vägen.

Det finns både spel avsedda för vuxna, barn och unga vuxna. Några av dem passar dessutom de allra flesta åldrar. Detta gäller både för onlinespel och offlinespel. Som förälder är det ofta bra att hålla lite koll på vad barnen spelar så att de inte plötsligt hamnar i mycket olämpliga spel. Vissa delar av ett spel kan också vara bra att diskutera så att barnet verkligen förstår vad de är som sker, och så att ett mindre barn inte blir rädd av att spela spelet.

Många tror att datorspel bara ställer till det, men så är inte riktigt fallet. Många datorspel kan såklart skapa känslor om en karaktär dör eller liknande. Det finns dock också bra spel där användaren till exempel kan lära sig räkna, stava eller till och med ett helt nytt språk. Dessa spel och program är ofta mycket underhållande och de ses inte sällan i skolor. Om ensamkommande flyktingbarn behöver lära sig något är dessa program ofta bra. De finns för det mesta på flera olika språk och då kan barnet få stöd på sitt hemspråk när så behövs.

Det finns flera sätt att få tag i datorspel. Tidigare var det mycket vanligt att man köpte CD-skivor som placerades i datorns cd-läsare och sedan installerades spelet från skivan. I dag är det dock flera datorer som inte alls har någon cd-läsare och därför har allt fler speltillverkare gått över till att användarna istället får ladda ner spelet från en sajt eller via en modul. Där finns ofta möjlighet att fritt välja vilken version av spelet man vill ha, om man vill ha en fullständig installation eller om man endast vill installera vissa delar. Genom detta slipper man som spelare att ta med sig skivor eller oroa sig för att de ska komma bort.