Om oss

Hjärtligt välkommen till denna blogg om datorspel!

Datorspel är en oerhörd populär hobby idag med nära två miljarder spelare globalt sett. De största spelarna på marknaden inkluderar välkända företag som bland annat Sony, Activision Blizzard och Electronic Arts. Bland de största spelföretagen i Sverige har vi Dice, Mojang och King. De tre vanligaste spelenheterna för spel är spelkonsol, persondator och mobiltelefon.

Datorspel är överlag en inkluderande och ofta en mycket social aktivitet tack vare internet. Såväl män och tonåringar som kvinnor och äldre spelar datorspel. Alla gillar att spela helt enkelt. Denna breda attraktionskraft till datorspel gör också att det skapas tusentals PC-spel varje år. Dock är produktionsmängden av PC-spel endast en liten bråkdel i jämförelse med mobilspel. Bara i Apples distributionsplattform App Store publiceras hundratals nya mobilspel varje dag.

Den unika skillnaden med datorspel framför andra nöjen inom andra medier, som till exempel titta på film, lyssna på musik eller läsa en roman, kan beskrivas med ett ord: interaktivitet. Interaktivitet innebär att det är du som spelare som kontrollerar och styr händelseförloppet genom spelets gränssnitt. Dessutom kan datorspel ofta spelas om igen med samma engagemang och nöje utan att det blir långtråkigt. Kanske för att utmana andra spelare eller för att bygga upp sin spelkaraktär ytterligare. Damma därför av datorn och börja spela!

Underbar utveckling

En storslagen utveckling har vi i en relativt ny teknik som har potential att förändra allting: virtuell verklighet. Virtuella glasögon var årets julklapp 2016 och har börjat få genombrott. Cirka 10 procent av hushållen äger för närvarande en enhet för virtuell verklighet.

Om vi zoomar ut och tittar på själva spelindustrin är även denna mycket spännande. Det är sannolikt en av de mest händelserika och lukrativa branscher idag. Marknaden har vuxit markant de senaste 10 åren och det finns stor potential i regioner som Afrika och Asien. Bara i Kina har spelmarknaden mångdubblats på bara några år, mycket tack vare mobilspelen.

Spelenheter

Datorspel har sina tidigaste rötter i forskningslabb på 40- och 50-talet. En första milstolpe var 1952 då det första riktiga spelet utvecklades av Alexander Douglas till en doktorsavhandling vid universitetet i Massachusetts. 10 år senare blev nästa milstolpe då iSpacewar!/i som första spel kunde spelas av två personer.

Spelkonsol

1967 uppfann Ralph Baer det första systemet där datorspel kunde spelas på en TV-apparat. Denna milstolpe banade vägen för dagens spelkonsoler och TV-spel. Denna innovation ledde i sin tur till en kommersiell framgång med spelet iPong/i från 1972. Spelkonsolen Atari 2600 släpptes 1977 och var den första spelenhet som blev kommersiellt framgångsrik. Den var först med att stödja flerfärgade spel. Därefter har utvecklingen gått snabbt framåt.

PC-spel

I början av 90-talet började saker hända då spelkonsolen började få seriös konkurrens från PC-spel. Under samma period började datorspel överlag göra en övergång till 3D-grafik. Spel blev nu ännu mer populärt och PC-spel såsom iWolfenstein 3D/i från 1993 sålde 200 000 kopior.

Mobilspel

Mobilspel har funnits lika länge som mobiltelefonen. Det är dock sedan smarta mobiltelefoner blev populära som marknaden för mobilspel har exploderat. Idag produceras det mobilspel på löpande band. De är ofta gratis, busenkla och enkla att lära sig.