Plattformar för datorspel

Det finns ett spännande spektrum av plattformar för att spela datorspel.

Av de vanligaste och mest välkända spelplattformar är följande:

  • Spelkonsol (PlayStation, Xbox)
  • PC-spel (Asus, Acer, Lenovo)
  • Mobilspel (Apple, Samsung)
  • Handhållna spelkonsoler (Game Boy)
  • Datormoln (cloud gaming)
  • Arkadspel (flipperspel, Pac-Man)

Spelkonsol

En spelkonsol är enkelt uttryckt enhet som ansluts till en TV-apparat för att spela TV-spel. Det mest sålda TV-spelet är iWii Sports/i från 2006. Nintendo är den största spelkonsoltillverkaren med Sony som säker tvåa. En bra bit därefter på tredje plats kommer Microsoft.

PC-spel

PC-spel är spel som spelas på en persondator, vanligtvis en stationär eller bärbar dator, och bilderna som visas på bildskärmen styrs genom att använda datormus och tangentknappar.

Skillnaden mellan spel för PC-datorn och spel för spelkonsol är att PC-datorn är anpassad till andra aktiviteter än bara spelande. Den är mer mångsidig. Till exempel är det ofta inga problem att växla mellan olika fönster medan ett spel pågår för att, exempelvis svara på någons meddelande på Facebook. Eller kan datorn användas till jobb på dagen och spelande på kvällen.

De största PC-spels succéerna i Sverige är iMinecraft/i, iBattlefield/i och iThe Division/i. Något som sticker ut är att den största framgången, Minecraft, ska ha skapats på bara sex dagar av Marcus “Notch” Persson.

Mobilspel

Mobilspel är enkla och lättlärda spel som kan spelas på traditionell mobiltelefon, smartphone, PDA eller surfplatta. Världens första spel på en kommersiell mobiltelefon var iTetris/i på Hagenuk MT-2000 från 1994. Förutom att vara det första mobilspelet är Tetris utan tvekan det mest sålda spelet genom tiderna (alla plattformar inräknade). Även mobilspelet iSnake/i är en framgångssaga som började lanseras på Nokias mobiler från 1997. Ja, vad ska man säga? Enkelt säljer helt enkelt!

Handhållna spelkonsoler

Handhållna spelkonsoler är i princip portabla miniatyrversioner av stationära spelkonsoler. Dessa drivs av batterier och har egna små inbyggda skärmar, spelkontroller och högtalare. Allt är alltså i en och samma enhet och det är det som gör de speciellt smidiga, då de med lätthet kan bäras med och spelas när som helst och var som helst. Den mest välkända tillverkaren är onekligen Nintendo som sedan de lanserade Game Boy 1989 dominerat marknaden. En annan stor tillverkare av handhållna konsoler är PlayStation som år 2004 lanserade PlayStation Portable.

Datormoln

Att spela via datormoln innebär att en utomstående server används istället för spelarens egen dator eller enhet. Det enda som behövs är ett så kallat klientprogram som installeras för att kunna komma åt servern där spelen körs. Spelaren sparar där med såväl lagringsutrymme som potentiella problem med uppgraderingar eftersom filerna ansvaras av någon annan.

Arkadspel

De första arkadspelen dök upp på 1970-talet och guldåldern för arkadspel varade från slutet av 70-talet till mitten av 90-talet. Vid mitten av 90-talet började persondatorer bli allt populärare och locka spelare med bättre grafik och fler möjligheter till finjustering.

Ett arkadspel är en myntopererad underhållningsmaskin som mest håller till i publika verksamheter, såsom restauranger, barer, spelhallar och nöjesställen. Det finns en färgrik palett av olika typer av arkadspel, däribland videospel, elektromekaniska spel och flipperspel. Några kända speltitlar som Pong, Space Invaders, Pac-Man, Donkey Kong och Mortal Kombat var populära.