PS4 versus Xbox

Det har länge varit känt att företagen Sony och Microsoft konkurrerar mot varandra. Detta gäller naturligtvis inte bara en viss typ av elektronik, utan främst gäller duellen mellan deras spelkonsoler. Idag spelar miljontals människor tv-spel över hela världen och i framkant ligger då PS4 eller Xbox. Vilken som är bäst är väldigt individuellt. Många menar att PS4 är ledande på grund av den snygga grafiken som konsolen erbjuder, medan andra tycker att Xbox är den självklara vinnaren tack vare grymma spelkontroller och en bättre kompatibilitet med spel som tidigare hade kommit ut från tillverkaren. I denna text reder vi ut skillnaderna mellan de olika konsolerna, men vilken just du väljer är sedan upp till dig själv.

Vilken ska man välja?

Den svåraste frågan är naturligtvis vilken konsol som man ska välja. En spelkonsol kan vara relativt dyr i inköp och därför vill man vara säker på att man får ut så mycket av sina pengar som möjligt. Många spelare menar att det inte är någon speciellt stor skillnad mellan konsolerna, medan andra t.ex. aldrig skulle välja PS4 framför Xbox (och vice versa).

Att PS4 har blivit så pass stort är kanske inte så svårt att förstå. Det finns mängder av spel att använda sig av och grafiken slår de allra mesta. Utöver ett brett utbud av spel så är det även många spelare som menar att titlarna på spelen är betydligt mer exklusiva, vilket har gjort att PS4 legat i framkant väldigt länge.

Hur är det då med Xbox? Xbox i sig är en mycket bra och trevlig maskin som dessutom fungerar utmärkt som mediaspelare. Precis som PS4 är konsolen snabb och man behöver inte oroa sig för långa väntetider eller sega uppdateringar när man vill komma igång med spelandet. Detta i sin tur har gjort att Xbox blivit allt mer populärt och genom att kunna använda sig av röststyrning passar den utmärkt för den som inte orkar kliva upp ur gamingstolen eller sträcka sig efter kontrollen.

Att hitta information om de olika konsolerna är inte svårt, men det är inte säkert att informationen ändå gör att det blir lättare att välja. Ett tips är att utgå från vilken typ av spel som man vill spela och vilken kontroll som man tycker är behagligast att använda sig av. PS4 har en aning smalare och mindre kontroller än de som är tillverkade för Xbox. I butiker kan man enkelt känna och testa på att hålla i olika kontroller för att själva känna efter vad som känns bäst.

Xbox One

  • Processor – 8-kärnig/2,3GHz
  • Grafik – 6 TFLOPS, 326GB/s
  • Minne – 12GB
  • Lagring – 1 terabyte
  • Optisk station – 4K Blu-ray

PS4

  • Processor – 8-kärnig/2,1GHz
  • Grafik – 4,12 TFLOPS, 218GB/s
  • Minne – 8GB
  • Lagring – 1 terabyte
  • Optisk station – Blu-ray/DVD

Sammanfattning

Trots att det egentligen inte är speciellt stora skillnader mellan Xbox och PS4 så råder de ingen tvekan om att duellen inte bara pågår mellan tillverkarna av konsolerna, utan även mellan spelarna. På internet kan man läsa recensioner om vilken konsol som är absolut bäst, men sanningen är att båda är näst intill lika bra. Det som en spelare snabbast märker av är skillnaden på grafik, speltitlar och hur bekväma kontrollerna är att använda sig av.